Tarolt a szélenergia Európában

A tavalyi év során az Európai Unióban telepített villamosenergia-termelő kapacitások 26,5 százaléka szélerőmű volt, a felépített erőművek összértéke piaci becslések alapján a 17 milliárd eurót is elérheti. A technológia kiemelt helyen szerepelt a megújuló beruházások listáján is az unióban: a tavaly összesen telepített 31.300 megawatt megújulóenergia-termelő kapacitásnak több mint harmada szélerőmű volt. A széltornyok az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. energiatermelő portfóliójában is jól teljesítettek, tavaly május óta a vállalat első három egysége 15 ezer megawattóra áramot termelt.

kép: RékaHenriette/indafoto.hu

kép: RékaHenriette/indafoto.hu

A szélenergia Európában immáron több mint egy évtizede örvend töretlen népszerűségnek: 2000 óta évről-évre mintegy 11 százalékkal több kapacitást telepítettek a kontinensen, kezdve a 2000-ben regisztrált 3,2 gigawattól a tavaly hálózatra kapcsolt 11,9 gigawatt új kapacitásmennyiségig.

„A népszerűség nem véletlen, a szélenergia hosszú távon az egyik legolcsóbb energiaforrás, hiszen az erőművi beruházások fix költsége a projektek megtérülését követően gyakorlatilag nulla. Ennek révén a technológia idővel az energiaárak csökkenéséhez is jelentősen hozzájárulhat” – húzza alá ifj. Chikán Attila, a jelenleg 7,3 megawatt szélerőművi kapacitást birtokló ALTEO vezérigazgatója.

Az európai országok sorrendjében a telepített szélerőművi kapacitások kapcsán a tavalyi év sem hozott változást: az európai éllovas még mindig Németország, amelyet Spanyolország, Nagy-Britannia, majd Olaszország követ.

hirdetés

Ifj. Chikán Attila szerint a sorrend nem véletlen, hiszen Németország a fukusimai történéseket követően egyre erőteljesebben fordul a megújulók irányába, Spanyolország nagy hagyományokkal rendelkezik a berendezésgyártás területén, míg Nagy-Britannia széljárása ideális feltételeket teremt a széltornyok üzemeltetéséhez.

Az adottságok Magyarország esetében is adottak ahhoz, hogy ésszerű mennyiségű kapacitást megtérülő módon üzemeltetni lehessen. „Az ALTEO jelenleg négy széltorony tulajdonosa, amelyek teljes beépített kapacitása eléri a 7,3 megawattot. Az első hármat tavaly májusban akviráltuk, ezek az elmúlt egy évben összesen 15 ezer megawattóra villamos energiát termeltek” – mondja a vezérigazgató. Ez az árammennyiség 2500 kilowattórás átlagos éves áramfogyasztással számolva 6000 család villamosenergia-igényét képes fedezni.

Ifj. Chikán Attila szerint azt viszont el kell ismerni, hogy a szélenergia önmagában nem lehet a hazai gazdaság és energetikai szektor megváltója. „A technológia alapvetően nem bír olyan pozitív externáliákkal, mint például a szilárd biomassza hasznosítása. Nincs kiemelkedő munkahelyteremtő hatása, a berendezések gyártása kapcsán a hazai beszállítói kör kicsi, és tény az is, hogy a széltornyok mellé kiegyenlítő kapacitásokra is szükség van” – hívja fel az ALTEO vezérigazgatója.

A szakértők körében ugyanakkor teljes a konszenzus annak tekintetében, hogy a megújuló energiaforrások hasznosítására készült nemzeti cselekvési tervben nevesített további 410 megawattnyi szélenergia-kapacitás technológiailag minden különösebb gond nélkül beilleszthető a magyar villamosenergia-rendszerbe.
OrientPress Hírügynökség