Termálkút kísérőgáza biztosítja a hotel energiaellátását

Befejeződött a berekfürdői Termál Hotel Pávai újonnan fúrt termálvizet adó kútjából feltörő kísérőgáz hasznosítására hivatott projekt; a  metángáz leválasztva, gázmotorral elektromos áramot termel a létesítmény számára. A gázmotor hőjét fűtéshez és használati melegvíz előállításához használják.

A beruházás a környezettudatos energiagazdálkodás és a fenntartható fejlődés jegyében valósult meg – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a projekt csütörtöki záró rendezvényén. Ez összhangban van a kormány azon célkitűzéseivel, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége, és fellendüljön a hazai gyógy- és termálturizmus – tette hozzá a tárcavezető.

termalhotelpavai.hu

A hotel saját kútjából kinyert termálvíz az energetikai felhasználás után tovább hasznosítható gyógyvízként a balneológiai szolgáltatásokon keresztül. Ezzel egy működőképes modellt állítottak példaként, ami munkahelyek százait teremtheti meg az Alföld természeti kincsekben, termálvizekben gazdag régióiban – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

hirdetés

A gyógyszállót működtető Rheu-Med Kft. a 110 millió forintos beruházás megvalósításához 55 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyert pályázat útján a Új Széchenyi Terv keretében. A munka során kutat fúrtak, megoldották a gázleválasztást, tisztítást, gázmotorral elektromos áram és hő termelését, hőközpontok kialakítását, kapcsolódást az E.ON hálózatához, valamint a geotermikus energia kinyerését hőcserélővel, illetve a hőtávvezeték kiépítését.

Kovács Tibor ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a helyben termelt árammal a létesítmény összes villamosenergia-igényét tudják fedezni. A 650 méterről feltörő 45,8 Celsius-fokos termálvíznek nagyon kedvező az összetétele, így már megindították a gyógyvízzé nyilvánítás folyamatát.

MTI