Több mint százéves országos napi melegrekord dőlt meg

A fővárosban több mint 60 éves, míg országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg hétfőn – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Jenki Szilvia elmondta: a fővárosban ezen napon mostanáig 1950-ben volt a legmelegebb, akkor 35,7 Celsius-fokot mértek. Most viszont Budapesten 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

MTI Fotó: Kollányi Péter

hirdetés

Az országos rekord az 1905-ben mért orosházi 38 fok volt. Ez a csúcs most Túrkevén dőlt meg, ott 38,4 fok volt.

A meteorológus hozzátette: a hőség a következő napokban is folytatódik. Az ország jelentős részén kedden is 37-39 fok körül lesz a legmagasabb hőmérséklet.

Így az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését a tartós meleg miatt. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a napi középhőmérséklet az északkeleti határvidék térségében 26-27, az ország jelentős részén pedig 28-30 Celsius-fok körül várható. Emellett az UV-B sugárzás minimuma is nagyon erős lesz, de a legmagasabb értékei az extrém (8-as) szintet is elérhetik.
Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben.

Kapcsolódó cikkek
Melegrekordok Magyarországon

A megfigyelő-állomásokon mért maximum hőmérsékletek 1901-2010 között. 2011. nyarán több helyen is megdőltek az országos, illetve budapesti napi hőmérsékleti rekordok.

Pénteken is extrém feletti UV-B sugárzás!

Heves zivatarokra, néhol jégesőre is számítani kell pénteken, Pest és Bács-Kiskun megye néhány térségére már másodfokú, míg több más, elsősorban Elolvasom

Az UV-sugárzás és veszélyei

Az UV-sugárzás fajtái és hatásai; UV-index forrás: MTI

A jövő hét végéig marad a kánikula

A jelenlegi előrejelzések szerint a következő napokban országszerte 34-39 Celsius-fok lesz a jellemző, néhol még jövő vasárnap is 35 fok Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?