Tovább dőlnek a melegrekordok, a hőségriadó jövő hétfőig tart!

A budapesti napi melegrekord kedden is megdőlt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Július 3-án a fővárosban legutóbb 2002-ben dőlt meg a napi rekord, akkor 35,7 Celsius-fok volt Újpesten. Most szintén Újpesten csaknem két fokkal melegebb volt, 37,4 fokot mértek.

Az elmúlt napokban több, napi hőmérsékleti rekord is megdőlt. Hétfőn a fővárosban több mint 60 éves, míg országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg. Kedd reggelre virradóra a fővárosban mértek rekordmeleget.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az országos napi melegrekord viszont továbbra is az 1950-ben Pécsen mért 38,1 fok, mivel kedden a legmagasabb hőmérséklet 37,6 fok volt.

A hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára is harmadfokú figyelmeztetést adott ki az egész ország területére, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Ezzel együtt az UV-B sugárzás legmagasabb értékei szerdán is meghaladhatják az extrém szintet.

hirdetés

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek korábban azt mondta: folytatódik a kánikula, a hőmérséklet szerdán 33-38 fokig emelkedhet, ezen a héten biztosan nem várható jelentősebb enyhülés.

Az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította az eredetileg szerda éjfélig elrendelt hőségriadót.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

MTI Fotó: Balázs Attila

Az ÁNTSZ korábbi közleményében kiemelte: a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése. Az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése.

A kánikula tartóssá válásával országszerte nőtt a balesetek száma, a mentőket 20-25 százalékkal több ájulásos esethez, rosszulléthez riasztották.