Túlfűtjük a lakást

Egy nemzetközi felmérés szerint Magyarországon túlfűtjük a lakásokat és a házakat, átlagban 2-4 Celsius fokkal van melegebb a szobákban, amiért többet is kell fizetnünk – állapította meg egy nemzetközi felmérés. A fűtési rendszerek szabályozhatóvá tétele a lakások tulajdonosainak feladata, néhány Celsius fokos csökkentéssel ezreket spórolhatunk.
Egy nemzetközi felmérés szerint Magyarországon túlfűtjük a lakásokat és a házakat, átlagban 2-4 Celsius fokkal van melegebb a szobákban, mint Svájcban, Skóciában, Ausztriában, Svédországban vagy Németországban, ez pedig megmutatkozik a hőenergia négyzetméterenkénti felhasználásában is. Két fok hőmérsékletkülönbség több ezer (esetleg tízezer) forint megtakarítást is eredményezhet a fűtési szezonban.

A szakemberek elmondása szerint, a távhőszolgáltató normális esetben nem fűti a lakásokat, hanem a hőt biztosítja a lakások fűtéséhez, a fűtöttség mértékét pedig maguk a lakók állítják be, ők végzik alapvetően a fűtés szabályozását a saját igényeiknek megfelelően – természetesen csak akkor, ha ehhez megfelelő eszközökkel rendelkeznek. A fűtési rendszerek szabályozhatóvá tétele a lakások tulajdonosainak feladata.

hirdetés

A felmérések szerint a távfűtött lakások kétharmadában megtörtént olyan korszerűsítés – általában támogatással valósították meg –, amely következtében a fűtőtestek szabályozása jó minőségű, automatikus működésű termosztatikus radiátorszelepekkel történhet. Ahol nem történt felújítás, ott leginkább marad a szellőztetés, ezáltal viszont a távhőszámla is magasabb lehet.

A családi házaknál talán egy fokkal jobban odafigyelnek a lakók hőmérsékletre a szakemberek szerint, de a fűtés mértéke nagyban függ, a házban élők hőérzetétől és szokásaitól. Amíg például Ausztriában, Németországban, Svájcban és Svédországban is 18-19 fokra fűtik fel a házakat, addig nálunk gyakran 22 Celsius fok a hőmérséklet.

A kisgyermekes családoknál átlagban 23-24 fok van a lakásban, míg a tapasztalatok szerint a nyugdíjasoknál alig éri el a hőmérő a 20 fokot.
forrás: Orient Press/bama.hu