Új magyar találmány: jódozott só, jód nélkül…

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Milyen leleményes a mi népünk! – jegyzi meg Virág elvtárs a tanú című filmben és mennyire igaza van! A NÉBIH például a napokban két olyan jódozott (nevű) sót is talált, amiben mondjuk jód pont nem volt… Egyébként összesen 45-féle sót vizsgáltak, ebből 40 bukott meg.

A speciális – így például a jódozott, a fluorozott, vagy a csökkentett nátrium-tartalmú – sókat is megvizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); a vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás – közölte az élelmiszerbiztonsági hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A tanú krumpli

A tájékoztatás szerint 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél pedig összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.

A hatóság többek között a jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgálta elsősorban laboratóriumi és érzékszervi paraméterek, jelölési előírások alapján.

hirdetés

A vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltüntetése fordult elő. A korlátlan minőség-megőrzési idővel jelölt termékek közül kettő – a tételazonosító jelölés lehagyása miatt – nem volt nyomon követhető.

Ezeket a termékeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.

A Nébih a – jelölés alapján – jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

A hatóság figyelmeztetésben részesítette azoknak a termékeknek a gyártóit, amely termékek jelölésén olyan állítások szerepeltek, amelyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak – tartalmazza a tájékoztatás.

energiaoldal.hu – MTIMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?