Üzemkész a debreceni CAF-villamos prototípusa

Üzemkész állapotban van a leendő debreceni 2-es villamospályán közlekedő, spanyol gyártmányú CAF-villamos prototípusa, és hamarosan megkezdheti a próbajáratokat – jelentette be Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere csütörtökön, az új villamoson tartott sajtótájékoztatón.

Emlékezetett rá, hogy az önkormányzat 2011 októberében írta alá a járművek gyártásáról szóló szerződést a közbeszerzési eljárás során nyertes spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) képviselőivel. A spanyol cég 18 darab, 32,5 méter hosszú, alacsonypadlós, 222 férőhelyes, légkondicionált villamost gyárt Debrecennek.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A prototípus már üzemkész, a következő kocsi júniusban érkezik, 2014 tavaszáig pedig mind a 18 villamost leszállítják – ismertette a polgármester.

hirdetés

Kósa Lajos – aki a sajtótájékoztató előtt az első métereken maga vezette az új villamost – az MTI érdeklődésére elmondta: a Petőfi téri csomópont átépítése miatt június 22. és augusztus 9. között teljes vágányzár lesz az 1-es villamos vonalán, ahol ekkor villamospótló autóbuszok szállítják majd az utasokat.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ebben az időszakban az 1-es teljes vonalán az új CAF-villamos közlekedik majd próbajáratként, ha pedig a 2-es nyomvonalán is elkészül a sínpálya, a próbaüzem ott folytatódik – fűzte hozzá.

A sínpálya építése jó ütemben halad, így – igaz megfeszített munkával – tartható lesz a decemberi határidő – mondta a polgármester.

Kapcsolódó cikkek
Idén 125 éves a budapesti villamos közlekedés

1879-ben mutatta be egy berlini kiállításon Werner Siemens az első olyan villanyhajtású vasutat, amely az áramot nem magával cipelt akkumulátorból Elolvasom

Ismét kábelt loptak a BKV-tól, nem jár a 37-es villamos egy szakaszon

Újabb kábellopás történt a BKV hálózatán: a X. kerületi Kolozsvári utcában vittek el összesen kétmillió forint értékű kábelt, a rongálás Elolvasom

Fordított villamosítás: idén 25 km kábelt loptak a BKV-tól!

Ebben az évben a Budapesti Közlekedési Zrt.-től eddig 25 kilométer fémkábelt loptak el, a kár meghaladja a 230 millió forintot Elolvasom

Kábellopás miatt csak egy vágányon közlekedik a ráckevei HÉV Dunaharasztinál

Kábellopás miatt csak egy vágányon tud közlekedni a H6-os ráckevei HÉV Dunaharaszti külső és Pesterzsébet-felső közötti pályaszakaszon - közölte a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?