Mágnes, gumibelső, nyomáscsökkentő: ipari méretekben lopják a gázt a fogyasztók

Több tízmilliárdos kárt okoznak a gáztolvajok évente. A szolgáltatók erre hivatkoznak ellenőrzéseik során, az igaztalanul megbüntetett fogyasztók viszont egyszerű pénzbehajtásról beszélnek. A módszerek a szolgáltatók és a tolvajok oldalán is meglehetősen változatosak.

„Egy társammal villanyszerelő vállalkozást viszünk, ehhez bérelünk egy raktárhelyiséget. A gázt évek óta nem használtuk, a gázcsap is el volt zárva. Egy alkalommal a pakolás során megrepedt a gázóra üvege, valószínűleg nekidőlt a létra. Azonnal bejelentettük a szolgáltató felé, nehogy később baj legyen belőle. Annak rendje-módja szerint ki is jöttek, leszerelték a gázórát, majd legnagyobb megdöbbenésre jött az értesítés, hogy megbüntetnek 300 ezer forintra” – mesélte az atv.hu-nak egy névtelenséget kérő vállalkozó. Amikor kérdőre vonta az Égáz-Dégáz illetékeseit, azt a választ kapta, hogy a szakértői vizsgálat megállapította, egy bottal „betámasztották” a gázórát, hogy lassítsák az óra pörgését, ezért repedt meg az üveg. „Azt figyelembe sem vették, hogy a gázt nem használtuk” – panaszkodott a férfi, aki megjegyezte, perben is gondolkoztak, de végül – a további vesződségektől megkímélendő magukat – inkább fizettek.

A kiesést is büntetéssel kompenzálják?

Az ilyen és hasonló történetek jelzik, hogy a szolgáltatók kíméletlen harca a „szabálytalan vételezés” ellen esetenként az „ártatlan” fogyasztókat is érzékenyen érinti. Persze a gázlopás valós probléma, ám egy – szintén neve elhallgatását kérő – szakmabeli tapasztalatai szerint ez nem annyira a lakossági fogyasztókra jellemző, hanem közületekre, vállalkozókra, például a nagyfogyasztó kertészekre.

Gázóra hackerek szerszámai. kép: TIGÁZ

Sőt – állítja – a szolgáltatók sok esetben a saját – „gáz alatt” végzett munkálatok miatti – kiesésüket is a büntetésekkel kívánják kompenzálni. (A “gáz alatt” kifejezés azt jelenti, hogy a szerelés alatt is áramlik a gáz a vezetékben, éppen ezért ez idő alatt egy része el is illan, ami veszteséget okoz a szolgáltatónak).

Mágnes a virágcserépben

A szakember elmondta: a gázvezetékek professzionális megcsapolásához minden szükséges anyagot meg lehet vásárolni a szaküzletekben. Korábban az úgynevezett nyomáscsökkentőt csak a szolgáltatótól lehet beszerezni, ma viszont kereskedelmi forgalomban is kapható. Könnyebb a helyzet, ha a gázvezeték magánterületen fut, de volt már rá példa, hogy közterületen faültetésre való hivatkozással csapolták meg a tolvajok a vezetéket. (Nyomáscsökkentőre azért van szükség, mert a gerincvezetékben található gáz nyomása sokkal nagyobb, mint, amennyit a háztartási gázrendszer el tudna viselni). „Persze találkoztam primitívebb történetekkel is, amikor az egyszerű lakossági fogyasztó a virágcserép aljába erős mágnest helyezett, majd ezt rátette a gázórára, hogy lassítsa az órát. Olyan is volt, aki a gázt gumibelsőben vezetve kerülte ki az órát, ami elképesztően veszélyes módszer” – mondta.

Könnyen “bűnöző” lehet a fogyasztóból

hirdetés

Állítása szerint a szolgáltatókat sem kell félteni. „Sajnos a gáz bevezetésénél a fogyasztó nem mindig körültekintő. Sok esetben nem új, hanem újrahitelesített órát hoznak, amely nincs becsomagolva. A rajtuk lévő, vagy a szállításkor keletkező sérülések a szerelő szerint nem jelentősek, egy év múlva azonban a gázóra leolvasó jelenti a sérülést, jön a „sikerdíjas” gázkommandó, majd megállapítják, hogy lopta a gázt, és kifizettetik a büntetést” – magyarázza a sokat tapasztalt szakember. Azt mondja, jellemző, hogy ha sérülékeny plombában kár keletkezik, akkor a szolgáltató nem mérlegel, hanem „bűnözőnek tekinti” a fogyasztót.

12 ezer ellenőrzés, 734 szabálytalanság

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. megkeresésünkre nem kívánt a fentebb leírt konkrét esetről nyilatkozni. A csaknem 800 ezer fogyasztót ellátó szolgáltató – mint Balogh Tibor kommunikációs rendszerfelelőstől megtudtuk – tavaly 12 070 ellenőrzést folytatott le, ebből 734 esetben utaltak a jelek szabálytalan vételezésre, és ezek 60 százalékban tudták bizonyítani a gyanút.

Balogh Tibor elmondta, amennyiben felmerül a szabálytalan vételezés gyanúja, akkor – a felhasználó értesítése mellett, lehetőleg az ő jelenlétében –  igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértő vizsgálja meg a mérőt.  Amennyiben a mérő sérülése megállapítható, ám ezt az ügyfél nem fogadja el, másik szakértőt választhat az országos névjegyzékből.

9 milliárdos kárt okoztak

A legnagyobb hazai szolgáltatónak, a több mint 1,2 millió fogyasztót ellátó Tigáznak 2011-ben összességében 9 milliárd forint kárt okoztak a gáztolvajok, miközben 800 millió forintot tudtak kötbérként behajtani.

Plombahamisító készlet. kép: TIGÁZ

A hiány 70 millió köbméterre tehető, ami 55 ezer háztartás fogyasztásának felel meg. Adataik szerint tavaly 200 ezer normál és 75 ezer célzott ellenőrzést végeztek, 11 263 gázmérőt küldtek igazságügyi szakértői vizsgálatra, és 10 100 esetben igazolódott a szabálytalan vételezés gyanúja.

forrás: atv.hu

Vélemény, hozzászólás?