Vasárnap hajnalban óraátállítás – infarktust okoz?

Vasárnapra virradó éjjel átállunk a nyári időszámításra. A svéd Karolinska Instituet kutatói szerint az ezt követő három napban jelentősen megugrik az infarktusos esetek száma. De mi a helyzet Magyarországon?

A kutatók a svédországi eseteket vizsgálták 1987-től kezdődően. Azt tapasztalták, hogy körülbelül 5 százalékkal nőtt az infarktusos esetek száma az első héten. A téli átálláskor viszont csökkent a szívinfarktusok száma.

kép:El Payo

kép:El Payo

Az energiaoldal.hu kérdésére Prof. dr. Jánosi András a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter szakmai vezetője elmondta, hogy Magyarországon 2013-ban nem volt látható különbség a nyári időszámítást követő 3 munkanapon a szívinfarktus miatt kórházba került betegek száma és az előző két hét ill. az óraállítást követő hét adatait megvizsgálva.

hirdetés

2014- ben a nyári időszámításra való átállást követő 3 napon viszont 5-10%-kal több esemény fordult elő, mint a megelőző és az átállítást követő időszakban.

A fentiekből az derül ki, hogy a magyar adatok nem erősítik meg egyértelműen a svéd közlést. Egyébként Magyarországon a svédhez hasonló infarktus regiszter működik (Nemzeti Szívinfarktus Regiszter https://ir.kardio.hu).

kép: fdecomite

kép: fdecomite

Nem ismert olyan irodalmi adat, amely egyértelműen tisztázná a felmerült kérdést és ebből következően a jelenség esetleges magyarázata sem ismert.

Akkor most kell aggódnunk?

Félelemre nincs ok. Ha valakinek infarktusra utaló mellkasi fájdalma van bármikor mentőt kell hívni, függetlenül attól hogy az órát előre vagy vissza igazítjuk. Ez a legjobb tanács…

energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Megrepedt egy tartály a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

Hajnali fél négykor üzemzavar volt a Mol Nyrt. zalaegerszegi telephelyén, egy ezer köbméteres tartály teteje megrepedt, pontosította a korábbi híreket Elolvasom

Az UV-sugárzás és veszélyei

Az UV-sugárzás fajtái és hatásai; UV-index forrás: MTI

A szénmonoxid-mérgezésekről

Elindult a fűtési szezon. Ilyenkor sajnos megszaporodnak a tűzesetek és a különböző, égéstermékekkel kapcsolatos mérgezések is. Az alábbiakban közöljük az Elolvasom

Veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor

Kedd déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A kormányfő azt kérte a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?