Akár a jövedelem felét is elviszi a lakásrezsi Magyarországon

A magyar családok 55 százaléka a teljes éves kiadásának 25-50 százalékát költi a lakásrezsire, amely a családok felénél évi 420-600 ezer forintot jelent – közölte az OTP Lakástakarékpénztár Zrt., felmérésének eredményét az MTI-vel.

A felmérés szerint a családok 19 százalékánál a teljes kiadás több mint fele a lakásrezsi. A családok negyede fizet évi 420 ezer forintnál kevesebb rezsit, míg 23 százalékuknál ez meghaladja a 600 ezer forintot.

A felmérésben rezsinek minősült a lakásfenntartáshoz kapcsolódó minden közvetlen költségek. Így a gáz-/fűtés-, az áram, a víz- és csatorna díj mellett a közös költség is.

hirdetés

Az OTP Lakástakarék tapasztalatai szerint egy háztartás energiafelhasználásának átlagos megoszlása a következő: fűtés, légkondicionálás – 75 százalék, melegvíz-előállítás – 11, főzés – 7, hűtés, fagyasztás – 2, világítás 2, mosó- és mosogatógép – 1,5, elektronikai eszközök – 1,5 százalék. Az átlagos arányok jelentősen változhatnak az adott lakás energetikai állapotának, illetve az adott háztartás jellemzőinek függvényében.

A felmérés kitért a lakosság energia tudatosságára is. A válaszadók mindössze 32 százaléka volt tisztában háztartási készülékeik energiafogyasztási tulajdonságaival és az egynegyedet sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen nyilvántartást vagy kimutatást vezetnek energiafogyasztásukról.

A fentiek annak fényében is elgondolkodtatók, hogy mint arról korábban hírt adtunk, a magyarországi energiaárak gyakorlatilag megegyeznek az angliai árakkal…

 

forrás: piackutatasok.hu