Az egykerekű motoroké a jövő?

Könnyűek, kis helyen elférnek, keveset fogyasztanak, szupermenők. Mi kell még?

Ugyan a Segway (leginkább borsos ára miatt) nem terjed el tömegesen, mégis bebizonyította, hogy az önegyensúlyozó járművek ma már biztonságosan megvalósíthatók.

A fejlődés nem áll meg, a gyártók igyekeznek még egy kereket eldobni, amivel további tömeg- és fogyasztás-csökkentés érhető el.

Egy korai próbálkozás volt a táska méretű egykerekű, amely  a Hammacher Schlemmer katalógusban szerepelt meglehetősen borsos áron (613 000 forint), de már nem elérhető.

Self Balancing Electric UnicycleA Honda egy irodai használatra alkalmas egykerekű guruló székkel igyekszik megszabadítani a dolgozókat a maradék zsírégetéstől is.

honda_uni_cub_staffA Uni-Cub lítium akkumulátorral rendelkezik. Több mint 100 kilogrammot képes szállítani 6 km/h végsebességgel, hatótávolsága 6 kilométer. Na jó, ennek van egy kis segédkereke is…

A Hyundai szintén elég bátortalanul áll a kérdéshez. Az E4U-t ugyanis támasztókerekek segítik, de legalább feltalálták a szelfiszélvédőt, ami azért nem semmi.

e4u-hyundai e4u elektromos egykerekű koncepcióA szerkezet akkumulátorral együtt 80 kg. Ez végül is nem sok, de már nem az a hónom alá kapom és felviszem az irodába tölteni kategória, igaz, elszaladni sem fognak vele. A meghajtásról egy 24 Voltos, 500 W teljesítményű villanymotor gondoskodik, végsebessége 30 km/h.

Az Urban Glider egészen kis méretű, igazából olyan, mint egy összenőtt görkorcsolya. A mozgatást egy 1,5 kW teljesítményű villanymotor végzi. Urban GliderA közel 21 kilométer/órás végsebesség csak leírva tűnik kevésnek, rajta állva bizonyára már nem annyira… A hatótávolsága nagyjából 34 kilométeres, ennyi elég is lehet a rajta álldogálásból.

Urban Glider egykerekű elektromos motorA tömege viszont csak tíz kiló, úgyhogy az irodában/lakásban a helye. 80%-os feltöltéséhez akár 30 perc is elegendő lehet.
Teherbírása közel 120 kg. A videók szerint könnyebb terepen is elég jól elboldogul, illetve ügyesebb glájderek számára határ a csillagos ég.

A közösségi finanszírozású jármű már előrendelhető, ára 1200 dollár. Ez kb 290 000 forint. Mint egy jobb okostelefon, ugye. Utóbbi egyébként menet közben tölthető a beépített USB-csatlakozóról, illetve kijelzőként is használható.

Urban Glider iPhoneA műfaj másik képviselője az Airwheel már kapható. Tíz (+1 kétkerekű) modell közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt.

hirdetés

Airwheel egykerekű A legolcsóbb változatért 849 dollárt kérnek, ami nagyjából 200 000 forint.

Ennél be kell érjük egy 400 wattos motorral és 10-13 kilométeres hatótávval.

Airwheel_telefonA legdrágább modellbe (1333 dollár) egy 800 wattos motor kerül 40-45 km hatótávval, de a végsebessége mindegyiknek 19 km/h.

Airwheel_terepenTömegük 9,8-13 kg, a teherbírásuk egységesen 136 kiló. A vízálló szerkezetekhez a bátortalanok támasztókerekeket is rendelhetnek.

Ja, és ezek szerint van hatótáv-növelős változat is:

Airwheel_kutyasétáltatás

Ugyan a tavalyi start nem jött össze, de idénre már tényleg ígérik a Ryno Motos egykerekűjét, amely elég komoly jelenléttel bír.

Rhyno egykerekű motorEz még a hagyományos üldögélős, kormánymarkolós iskolát követi, de ennek ellenére menőségi faktora meglehetősen magas.

Rhyno egykerekű motor-xRáadásul erre még csomagokat is pakolhatunk (ha nem vagyunk túl kövérek). Súlya 72,5 kiló, teherbírása pedig 118 kg.

Rhyno csomagokA korai változatot tetőtől-talpig áttervezték. 16 km/h végsebességre képes és egy feltöltéssel 24 kilométer távolságra juthatunk el. Az akku feltöltése 6 órát vesz igénybe.

A made in USA Ryno nem lesz olcsó de 5295 dolláros (1,28 millió forint) árában viszont a gyártó szerint már az ingyenes „légkondicionáló” is benne foglaltatik.

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?