Egyre gyakoribbak lehetnek a hőséghullámok Magyarországon is

Nemzetközi és itteni klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még melegebb hőséghullámok, amelyek az emberi szervezetet jelentősen megviselhetik – közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) pénteken az MTI-vel.

Az ország területén jelenleg is hőségriadó van érvényben, a meteorológiai előrejelzés szerint csak jövő kedden várható néhány fokos enyhülés. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nő – írta az OKI, hozzátéve: a 2008-2011. évi hőséghullámok idején ez 15-28 százalékos növekedést jelentett, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek.

MTI Fotó: Varga György

A hosszan tartó meleg az egészséges emberek szervezetét is megviseli – jegyezte meg az OKI. Az ember normális külső testhőmérséklete 32-33 Celsius-fok. Ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni, az ember izzadni kezd, ami kiszáradást és nátriumvesztést is okozhat. „Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával” – hangsúlyozta az intézet.

A nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat; súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején például futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Az autóvezetők figyelmét is felhívták arra, hogy a hőségben romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni. Ismételten kiemelték: zárt gépkocsiban senki ne hagyjon gyermeket, de állatot sem.

hirdetés

Azoknak, akik a vízpartokra mennek hűsölni, azt tanácsolták, hogy a kijelölt szabadvízi fürdőhelyekről tájékozódjanak az OKI honlapján. A bányatavakban, a folyóvizekben ki nem jelölt helyeken nemcsak balesetveszélyes fürdőzni, de a fertőzések veszélye is fennáll – tették hozzá.

Balatonfenyvesnél homokpadok kezdenek kialakulni a parttól töbszáz méterre a vészesen alacsony vízállás miatt. A tó vízállása az optimális 105 cm helyett csak 71 cm.MTI Fotó: Varga György

A különböző hűtőberendezésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy azokat csak szakaszosan, fokozatosan, átmeneti hűtésre szabad használni, különben csökkentik a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodóképességet.

A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Emellett az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

A kánikula keddtől lassan enyhülhet, a hét második felében 30 fok közeli maximumértékek lesznek jellemzőek.

Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.