Törvénymódosítás a szolgáltatók rezsicsökkentés-ellenes magatartása miatt

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók “rezsicsökkentés-ellenes magatartása” miatt, emellett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és Magyar Energiahivatalhoz fordul az ELMŰ fogyasztóknak írt levele és a Főtávnak a díjcsökkentéssel kapcsolatban tett bejelentése miatt.

Németh Szilárd kedden a Parlamentben napirend előtti felszólalásában közölte: a szolgáltatók együttműködési készségének hiányát és a rezsicsökkentés-ellenes magatartását tapasztalva a fogyasztók érdekében törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek. Ebben a már elfogadott 10 százalékos rezsicsökkentést a számlák végösszegének tekintetében törvényileg rögzítik, hogy “minden trükközést” kizárhassanak. Minden szolgáltatót köteleznek továbbá arra, hogy a rezsicsökkentés tényéről “számszakilag alátámasztva” tájékoztassák a fogyasztókat.

kép: putto/indafoto.hu

A fideszes képviselő a Fidesz-KDNP nevében a leghatározottabban visszautasította az ELMŰ-nek a rezsicsökkentéssel kapcsolatban minden fogyasztónak eljuttatott, szerinte “nyíltan politikai tartalmú” levelét, valamint közölte azt is: nem fogadják el Főtáv napokban tett bejelentését sem, amely arról szólt, hogy a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.

hirdetés

Németh Szilárd bejelentette: az ELMŰ levele és a Főtáv bejelentése kapcsán soron kívüli vizsgálatot kér a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, és a Magyar Engergiahivataltól.

Szerinte az ELMŰ – amelynek levele “nyíltan politizál, tele van csúsztatással, félinformációval és hazugsággal” – nem a magyar munkahelyeket, nem a beszállítókat és a szolgáltatás minőségét, hanem az eddig kényelmesen megszerzett osztalékot és a külföldi tulajdonos, illetve a menedzsment “teletömött zsebét” félti.

Hangsúlyozta, a fővárosi családok védelme érdekében nem mehetnek el szó nélkül az önkormányzati tulajdonú Főtáv bejelentése mellett sem, szerinte a Főtávnak ebben az esetben egy számításokkal alátámasztott indokolásban kellett volna tájékoztatnia a fogyasztókat.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában arról beszélt, hogy ellenzéki képviselők részéről és a magyar sajtóban is megjelentek azok a kifogások, hogy nem sávos az eddigi árcsökkentés, illetve miért van az, hogy például az úszómedencét fűtők számára is él a rezsicsökkentés. Szerinte ennek egyik oka, hogy a 3,8 millió magyar háztartásnak nem jellemezője, hogy úszómedencét fűt, bár – mondta – kétségtelenül van néhány ezer ilyen család is az országban. Az, hogy valakinek magas az áram- vagy gázszámlája, nem szükségszerűen azt jelenti, hogy télikertet vagy jakuzzit fűt, hanem jelentheti azt is, hogy négy vagy öt gyereke van, vagy hogy a család által megörökölt házat nem tudta korszerűsíteni, szigetelni – tette hozzá.

MTI

Vélemény, hozzászólás?