Fukusimából továbbra sem lehet élelmiszert behozni az EU-ba

Japán Fukusima tartományából továbbra sem lehet élelmiszert és takarmányt behozni az Európai Unióba – tudatta hétfőn az Európai Bizottság.

A bizottság javaslatára a szakértőkből álló állategészségügyi és élelmiszerlánc állandó bizottság úgy döntött, Fukusima tartományból az alkoholtartalmú italok kivételével 2014. március 31-ig semmilyen élelmiszert és takarmányt nem lehet behozni az Európai Unióba.

Illusztráció. kép:Miumiu/indafoto.hu

hirdetés

A bizottság tudatta, 40 ezer minta megvizsgálása után döntöttek a fukusimai élelmiszerek importtilalmának fenntartásáról, valamint hogy a tavaszi betakarítású terményekről jövő március végéig tesznek közzé értékelést. A Japánból származó élelmiszerek behozatalára vonatkozó korlátozó intézkedéseket pedig 2014 tavaszán vizsgálják felül legközelebb.

2011 tavaszán nagy erejű földrengés, azt követően pedig pusztító szökőár sújtotta a Japán keleti partján található Fukusima I-es atomerőművet, ahol a természeti csapásokat követően a világtörténelem egyik legsúlyosabb atomkatasztrófája következett be.

MTI