Kampány a szelektív hulladékgyűjtésért

Az újrafeldolgozható műanyag hulladék szelektív gyűjtését népszerűsíti az Együtt Európáért Alapítvány kampánya Budapesten.

A Mindent a maga helyére elnevezésű kampány négy kerületben – VII., XIV., XVI. és XVII. – szeretné azt elérni, hogy a helyi szeméthelyzetre nagyobb figyelem irányuljon, változzon a szemlélet, a szelektív gyűjtés mértéke pedig nőjön – közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel.

Mint írják, “aki olyan termékeket fogyaszt, amelynek a csomagolóanyaga vagy egyéb része újrahasznosítható lenne, és a közelében van is ennek megfelelő, szervezett gyűjtési lehetőség, kutyakötelessége azt ki is használni, legyen bármilyen kis mennyiségű hulladék is.”

hirdetés

kép: dave.m/indafoto.hu

Az otthoni szelektálással járó többletmunka nem felesleges, ugyanis vagy osztott belsőterű autóval gyűjtik össze a szemetet, vagy olyan technológiát használ az adott hulladék-feldolgozó, mely először egy óriási tárolóba gyűjti a lakosság által előszelektált hulladékot, majd innen több munkafázison áthaladva válogatják teljesen szét.

Szükséges lehet egyebek mellett a PET palackok színenkénti tovább bontása, vagy a szelektíven gyűjtött szemét megtisztítása az oda nem illő hulladéktól, hiszen az újrahasznosítási folyamatok homogén anyagokkal működnek a leghatékonyabban. A közönséges, “mindent bele” háztartási hulladék ilyenfajta nagyüzemi válogatása viszont közel sem lenne ennyire fenntartható, tehát a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében elengedhetetlen fontosságú a lakosság otthoni szemetének előválogatása.

Vélemény, hozzászólás?