Magyarországnak van a régióban a legnagyobb betárolt földgázkészlete

A legfrissebb adatok szerint Magyarország a baumgarteni régión belül a legnagyobb betárolt gázmennyiséggel, 2,8 milliárd m3 földgázzal rendelkezik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a földgázellátás biztosítása érdekében folyamatosan vizsgálja a magyar földgázpiac helyzetét, az egyes szereplők aktivitását, tevékenységét.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal feladata, hogy a földgázellátás biztonságát figyelemmel kísérje, a földgázforrással való ellátottságot ellenőrizze és ezek elégtelensége esetén intézkedéseket tegyen. A MEKH a fűtési időszakban heti gyakorisággal előrejelzést készít az ukrán határ felől érkező földgázszállítások nem várt kiesése, illetve a szélsőséges időjárási körülmények esetére is. Ez lehetőséget biztosít a megfelelő, időben történő beavatkozásra a hazai földgázellátás zavartalansága érdekében.

kép: mol.hu

kép: mol.hu

hirdetés

Amennyiben a fogyasztók ellátását a magyar állam tulajdonában lévő gáztárolókban lévő készletből szükséges megoldani, a betárolt 2,8 milliárd m3 földgáz több mint 40 napra elegendő lenne. (2009-ben az ukrán-orosz gázvita következtében Magyarországon 14 napon keresztül szünetelt az orosz gázszállítás.)

Magyarország a legfrissebb adatok szerint a baumgarteni régión belül a legnagyobb betárolt földgázkészlettel, 2,8 milliárd m3 földgázzal rendelkezik. Utána következik Ausztria 2,7 milliárd m3-rel, majd Csehország 2,5 milliárd m3-rel. A negyedik helyen Szlovákia 2,3 milliárd m3-rel, és Lengyelország tárolja a legkisebb mennyiséget, 1,8 milliárd m3-t.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?