Nagy az öröm Párizsban – megállapodás kötelezettség, és szankciók nélkül

Semmi nem biztosítja, hogy betartják majd a párizsi klímacsúcson elfogadott globális klímavédelmi egyezményt – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP politikusa vasárnap telefonon az MTI-nek.

A politikus, aki maga is jelen volt a párizsi klímacsúcson, elmondta: sok kritikát lehet megfogalmazni az egyezménnyel kapcsolatban, de az egyik legfőbb probléma, hogy a dokumentum aláíróit semmi nem kötelezi az ígéretek betartására.

kép: COP PARIS

kép: COP PARIS

Nincsenek szankciók arra, ha egy ország nem csökkenti a vállalt mértékben a szén-dioxid kibocsátást, és úgy tűnik, hogy a gazdasági érdekek könnyen felülírhatják a környezetvédelmi szempontokat – vélekedett.

hirdetés

Egy másik kritikus eleme volt a csúcstalálkozónak a finanszírozás kérdése – tette hozzá -, hiszen nincs arra sem semmiféle kötelezettség, hogy a fejlett világ országai biztosítják a megígért forrásokat.

Probléma továbbá, hogy az egyezmény nagyon távolra helyezi a megoldás lehetőségét, és rövidebb távon nincsenek konkrét csökkentési határidők.

Az elfogadott dokumentummal kapcsolatban pozitívumnak nevezte, hogy a világ vezető politikusai jelen voltak a klímacsúcson és – legalábbis szóban – elkötelezték magukat az ügy mellett. Az is üdvözlendő, hogy a politikusok mellett a társadalom szélesebb rétegei is megfogalmazták elvárásaikat az ügy kapcsán: tudósok, vallási vezetők és civil szervezetek is megszólaltak – mondta Schmuck Erzsébet.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?