Új divat: a karácsonyfa kint marad!

Környezetvédő akcióként is alkalmazhatnánk a finnországi karácsony szokását: nincs fakivágás, helyette az erdő vagy a kert fenyőinek feldíszítése zajlik északon ilyenkor, decemberben.

A finnek tudatosan óvják környezetüket, foggal-körömmel védik a természetet, ami igencsak látványosan mutatja magát, ha ellátogatunk az “ezer tó” és a fenyvesek országába. Például a hazánkban gyakorta megfigyelhető szeméthegyeknek nyoma sincs. De ünnepekkor sem esnek át a “ló túloldalára” – egyáltalán nem támogatják a fa kivágását, ha ez megoldható másként is. Így aztán ők a természetes díszeket, és a fényt adó lámpásokat kertjük egyik fáján helyezik el, vagy kiviszik az erdőbe; a lakásokba pedig jelképes dekorációt helyeznek – gyakorlatilag mindenhová: az ajtóra, az ablakba, az asztalra, és minden elképzelhető vagy épp elképzelhetetlen helyre, ezzel is meghitt hangulatot teremtve otthonukban.

hirdetés

kép: Erika Eri/indafoto.hu

Lassacskán talán hazánkban is kezdjük már átvenni az északi hagyományt. A környezettudatos gondolkodás jegyében ma már vehetünk nem valódi, de természetes anyagból készült fát, mint például az újrahasznosított fából készült karácsonyfát. Vannak, akik úgy vélik, már a díszítés sem fontos – szebb, mutatósabb a természetes állapotában hagyott fenyő. Sokan pedig a dézsába és földbe ültetett, gyökeres fára esküsznek, amely az ünnepek után kiültethető a kertbe.

A legújabb divat pedig a fabérlés, amely szintén egy mód arra, hogy valamelyest kímélni tudjuk a bolygót.

forrás: origo.hu

Vélemény, hozzászólás?