Átadták a világ legnagyobb biomassza-gázosító üzemét

A finnországi Vaasaban felavatták a világ eddigi legnagyobb biomassza-gázosító üzemét. A tervek szerint a Metso cég kivitelezésében létrehozott üzem egy eredetileg széntüzelésű erőművet fog ellátni biogázzal.

kép: metso.com

kép: metso.com

Egyelőre együttesen fogják használni a biogázt és a szenet üzemanyagként, a tervek szerint fele-fele arányban. Ennek következtében megnő az erőmű élettartama, rugalmasabbá válik a tüzelőanyag ellátás, és csökkenti az erőmű külföldi energiaforrásokra való utaltságát.

hirdetés

Az új megoldás jóval „energiabarátabb” is, az eredeti becslések szerint 230 000 tonnával csökkenti a széndioxid kibocsátást. A biomasszát legnagyobb részt a környező faipari egységek szolgáltatják majd. A kivitelezők reményei szerint a világon egyre több üzemben használják majd a technológiát.

Így csökkenteni a széndioxid kibocsátást olcsóbb, és könnyebben kivitelezhető, mint teljesen új hőerőműveket építeni. A megnyitó után konferenciát szerveztek, melyen körülbelül mintegy ötven európai ügyfél képviselője volt jelen, akik az üzemet is meglátogatták.

A kitekintő.hu cikkéből kiderül, a biomassza gázosító berendezések, a világon több helyen, már 24 éve bizonyítják a kiváló technológia előnyeit. Felhasználható a szinte, mindenhol rendelkezésre álló alapanyag, faforgács, fűrészpor, fakéreg, faág, mezőgazdasági hulladék, növényi szárak.

forrás: biouzemanyag.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?