Napfényt az árnyékba! (videó)

A napfény nem jut el minden szobába egyenletesen, de egy okos robottal kiválthatjuk az árnyékos szobák, irodák, pincék nappali, mesterséges megvilágítását.

A heliostat-gyártó Solenica SunFlower nevű automata tükréről már tavaly is írtunk. Ez a készülék inkább az ipari felhasználóknak készült 50 000 lumenes teljesítményével. Most egy kisebb méretű készülék prototípusa is elkészült, ezzel 7000 lumennyi napfényhez juthatunk.

SunnyBot

A SunnyBot névre keresztelt, teljesen automata szerkezet követi a nap mozgását és a fényt egy tükör segítségével folyamatosan a megadott pontra továbbítja.

SunnyBot-Solenica-1

Optikai érzékelői segítségével követi a nap mozgását, alkalmazkodik az időjárási körülményekhez és szükség esetén készenléti módba kapcsol, majd újra aktiválja magát.

hirdetés

SunnyBot-1

Energiaellátásáról természetesen napelem és akkumulátor segítségével gondoskodik.

A tükrön egy szűrőréteg is található, így csak UV-sugárzástól és melegítő infravörös sugaraktól mentes napfényt továbbít a helységbe. Így nincs szükség nappal mesterséges fényforrás használatára, amivel energiát és pénzt takaríthatunk meg és a széndioxid-kibocsátás is mérsékelhető.

forrás: inhabitat.com