Újabb biztosítók a villámkárokról

Az elmúlt hónapok villámkárai biztosítónként is elérik a 100 milliós nagyságrendet. Ezért több biztosító szigorít a villámcsapásban tönkrement számítógépért, plazma TV-ért kifizethető kártérítési szabályokon, ezentúl csak annak fizetnek, aki az úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos szórakoztatóeszközöket villám- és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte. Az Aegonnál a túlfeszültség elleni védelmi előírás kizárólag az új kötésű lakásbiztosítási módozatot érinti.

Az Aegon Magyarország meglévő szerződéseire továbbra is változatlan feltételekkel téríti meg a villámcsapás okozta károkat. Az elmúlt évben 14 ezer esetben érkezett viharcsapás okozta károkról bejelentés az Aegonhoz, amelyekre összesen 1 milliárd forintot fizetett ki. A CLB közleményében szereplő túlfeszültség elleni védelmi előírás kizárólag az új kötésű lakásbiztosítási módozatot érinti – közölte a társaság.

kép: atafoto/indafoto

hirdetés

A Generali a CLB hírére reagálva ugyancsak bejelentette, hogy nem változtatnak a biztosítási szerződések feltételein, vagyis megtérítik a villámcsapás miatti túlfeszültség vagy indukció hatása által az elektromos gépekben, készülékekben és berendezésekben okozott károkat. Ezt azért is tartják fontosnak, mert az utóbbi időben a viharok kíséretében egyre több az ilyen jellegű kár, a legutóbbi viharos időszakban például a viharkár-bejelentések 39 százaléka villámcsapás miatt érkezett, 100 millió forint értékben.

A Generali az idén 15 ezer villámlással összefüggő káresetet regisztrált. A biztosító közölte továbbá, hogy szakértő partnerszerviz-hálózatot működtet, a kárfelmérést követően a sérült háztartási és elektronikai készülékeket a helyszínről elszállítják, javíttatják, majd visszaviszik a tulajdonosoknak.

MTI